Aischylos scholenproject

Het gymnasium van het Sint-Maartenscollege stond aan de wieg van een inmiddels gerenommeerd toneelproject, Aischylos genaamd, naar de eerste grote Griekse tragediedichter.

In 2001 vatten de secties klassieken en muziek het plan op samen Griekse tragedies op de planken te brengen. De gymnasiasten zouden gaan spelen, de leerlingen muziek zouden bijpassende muziek componeren en uitvoeren. Om het spel op een hoger plan te brengen, werd de hulp ingeroepen van de regisseur Sjeng Verheijden. In mei 2002 was de eerste voorstelling een feit: Agamemnon was een puike prestatie. Later dat jaar heeft de groep het stuk nog eens gespeeld in Pylos, Griekenland, aangezien we toch met die groep op excursie gingen. Het Griekse publiek was zeer enthousiast.
‘Volgende keer doen we mee’, zeiden ze.

Om een lang verhaal kort te maken: na Agamemnon volgde Choeforoi en na Choeforoi zijn we ook dichter bij huis samenwerking gaan zoeken. In 2004 speelden we met leerlingen uit Eschweiler en Visé Troades van Euripides. Leerlingen van het VMBO van het Sint-Maartenscollege verzorgden het decor.

Deelnemers, begeleiders, publiek, politiek, iedereen was verrast door het fraaie effect van de drietalige voorstellingen: Europa in de praktijk! Ook deze groep speelde in Pylos, samen met leerlingen van het plaatselijke lykeio.

Sindsdien loopt het nog steeds hard met de activiteiten van Aischylos. Inmiddels hebben de afgelopen jaren reeds ruim 15 scholen uit Nederland, België, Duitsland én Griekenland meegedaan aan de toneelprojecten.

Meer informatie vindt u op de website van het project: www.aischylos.com

Dit jaar speelt Aischylos Alcestis van Euripides.