Uitvoering ‘Antigone’

Al drie repetitieweekenden hebben leerlingen van gym 5 samen met leerlingen van scholen uit Maastricht, Heerlen, Weert, Eindhoven en Seraing gewerkt aan de Griekse tragedie Antigone. Het Sint-Maartenscollege is zoals elk jaar goed vertegenwoordigd in dit Euregionale theaterproject, georganiseerd door Aischylos. 13 leerlingen staan op de planken en maar liefst 17 leerlingen doen mee in het orkest. Het generale weekend vindt plaats op zaterdag en zondag 30 en 31 januari a.s. Dan worden nog even de puntjes op de i gezet en voor het eerst gespeeld in kostuum. Zondagavond 31 januari is de première in Weert. Op donderdag 4 februari kan iedereen het stuk bewonderen op het Sint-Maartenscollege.

1 februari a.s. – D9Mdagen

Maandag 1 februari a.s. wordt een topdag binnen de D9Muzen. Maar liefs 4 klassen gaan aan de slag met heel uiteenlopende onderwerpen.

Gym 1 gaat onder leiding van meneer Keulen kijken naar het verhaal over Herakles. Daarna gaan zij in groepjes van 3 leerlingen een scène uit deze film uitbeelden in een kijkdoos.
Gym 2 duikt met meneer Kersten in de wereld van de wetenschap.
Gym 3 gaat de filosofie ontdekken met de heer Fauré.
Gym 4 wordt door meneer Van Dijk ingewijd in de kunst van de klassieke retorica. 

 

Herodotus verdient beter

Donderdag 7 januari jl. trakteerde de Nijmeegse oud historicus Anton van Hooff klas 6 Grieks op een mooie lezing over Herodotus, de vader van de geschiedschrijving, het eindexamenonderwerp van dit jaar. We weten nu alles over de Perzische tirannen.

D9Mdag ‘Toneel’ gym 2

De9Muzendagen

Gymnasium 2 heeft op 27 november een D9Mdag ‘Toneel’ gehad. Ze werden begeleid door leerlingen van 4 gymnasium. De moord op Caesar, de Sabijnse maagdenroof, het dagelijks leven van de Romein, het toiletgebruik van de Romein, heel verschillende onderwerpen werden in de korte toneelstukjes behandeld. Veel geleerd en vooral ook erg veel gelachen. Wil je zien hoe het er aan toe ging op die dag, kijk dan naar het fotoverslag!

De9Muzenmiddagen groep 7/8

Zoals elk schooljaar gaan we ook dit jaar weer leuke middagen organiseren voor leerlingen van groep 7/8 van de basisscholen.
Binnenkort vind je op deze site een overzicht van de data waarop deze D9Mmiddagen gaan plaatsvinden en welke workshops er dan aangeboden worden. Je kunt je dan via een inschrijfformulier opgeven. Daar wil je bij zijn!!!!! Houd de site dus de komende tijd goed in de gaten. Wil je vast een indruk krijgen van wat er allemaal gebeurt op zo’n middag kijk dan op onze fotopagina naar foto’s van vorig schooljaar en op De9Muzenmiddagen groep 7/8!

Griekenlandreis 2015

Je hele schooltijd verheug je je er op en dan ineens is het zover.

De Griekenlandreis.

Twee weken met je klasgenoten en een team begeleiders trek je door Griekenland. Je bekijkt de beroemde sites, je beklimt bergen, bezoekt musea, verlegt je grenzen door het houden van een klassieke redevoering of een referaat, geniet van heerlijk (meestal) weer en lekker Grieks eten. En nu het allemaal achter de rug is en je je volle aandacht besteedt aan het eindexamenjaar, kun je af en toe even terugblikken op onze fotopagina.

Proficiat

 

          

Alle gymnasiasten van het Sint-Maartenscollege zijn geslaagd. Proficiat!

 

 

Mama Alice

Vrijdag 27 februari was de Nacht van de Mythen. Meer dan 130 leerlingen van het gymnasium hebben een avond lang een volle zaal (ca 280 man publiek) kostelijk vermaakt. In de pauze en tijdens de afterparty had het publiek de mogelijkheid iets te drinken en iets te snoepen. De opbrengst van deze verkoop ging naar de stichting Mama Alice. Mama Alice vangt in Peru straatkinderen op tussen de 4 en 18 jaar. De stichting zorgt voor onderwijs, zorg, welzijn en vakopleidingen. Leerlingen van ons gymnasium zijn nauw verbonden met deze stichting. Deze avond is er het geweldige bedrag van €393,50 opgehaald. Ook dat was dus een groot succes en wordt volgend jaar zeker vervolgd!

Voor meer informatie over Mama Alice: http://www.mamaalice.nl/nl/news/218/82/Gymnasiasten-halen-geld-op-voor-Mama-Alice

De Nacht van de Mythen

Vrijdag 27 februari 2015

De Nacht der nachten komt er weer aan. Op vrijdag 27 februari presenteren meer dan 130 leerlingen van gymnasium 1 t/m 6 hun creatieve creaties. Een bonte stoet van mythologische personages zal het podium van het SMC bevolken. Diomedes, Eros, Herakles, Icarus, Ifigeneia, Medusa, Midas, Narcissus, Odysseus, Perseus en vele anderen zullen ten tonele worden gevoerd. De Nacht is vrijwel geheel in handen van de leerling. De organisatie heeft met tomeloze energie een prachtig programma in elkaar gezet. Leerlingen stimuleren elkaar in horizontale én in vertikale samenwerking. Leren kan heel goed samengaan met plezier maken!

Komt allen kijken. Kaartjes à 2 euro verkrijgbaar aan de zaal. Vrijdag 27 februari, 20:00 uur, aula SMC.

Aanmelding

De week van 2 t/m 6 maart is een belangrijke voor alle leerlingen uit groep 8 èn hun ouders. Waar ga ik me inschrijven? Waar wil ik de komende 5 à 6 jaar vertoeven? Ook voor de middelbare scholen is het een spannende week. Hebben we ons prachtige aanbod wel goed naar voren gebracht? Maar ook: wordt ons prachtige aanbod wel goed naar voren gebracht? 
De 9 Muzen hebben er alle vertrouwen in. Met name dat we de kinderen die voor ons kiezen niet zullen teleurstellen. Naast het reguliere programma prikkelen wij onze leerlingen met een  uitgekiend activiteitenprogramma dat zijn weerga niet kent. Toneel, Sterrenkunde, Wetenschap, Brein, Academische Vaardigheden, Excursies, Ritme, Kijkdoos, Internationalisering, Shakespeare, Duurzaamheid, en vele vele andere. Leren doe je niet alleen in de klas. ‘Schop de leerling de klas uit’, zou bijna ons devies kunnen zijn. Ga spelenderwijs leren, leer van elkaar, leer met plezier, leer voor het leven! 
En die goede resultaten? En dat succesvolle afstuderen? Die komen dus vanzelf. Een logisch gevolg, geen doel op zich.
Spreekt dit je aan? Wees welkom!

De9Muzendagen

Ook de vierde sessie van onze De9Muzenwoensdagmiddagen voor de groepers 7/8 was weer goed bezocht. Meer dan 70 enthousiastjes hebben zich twee uur lang vermaakt met Runen, Vliegtuigjes, Pissebedden en  Sterren (en planeten, en manen, en meteorieten, en exoplaneten; jeetje wat werden er veel vragen gesteld en antwoorden beredeneerd en gegeven!). En weer een enthousiasmerende middag voor zowel leerlingen als docenten. Heerlijk! Nog twee middagen volgen, eind maart en eind april. Wie zich nog wil inschrijven: meld je aan op deze website. Wil je een impressie van de middagen? Bekijk de foto’s.

Bekijk de filmpjes die leerlingen gemaakt hebben tijdens de Stop Motion-workshop op woensdag 28 januari jl.

Orestes en Elektra

31 januari – 6 februari

         

Het is bijna zover: de uitvoering van Orestes en Elektra door 6 scholen uit de Euregio. Op 31 januari en 1 februari vindt het generale weekend plaats in Het College in Weert. Dan zetten de leerlingen de puntjes op de i en wordt er compleet gerepeteerd met orkest, licht en kostuums. Op maandag 2 februari bijt Het College dan de spits af met de premiere. Daarna volgen nog vier voorstellingen: in Heerlen, Eindhoven, Seraing en tot slot Maastricht. Kijk hier voor de locaties en tijden van de voorstellingen.

Even voorstellen

Met ingang van 1 januari heb ik de overstap gemaakt naar het Sint-Maartenscollege om de functie van teamleider gymnasium te gaan vervullen, een uitdagende taak waar ik met veel enthousiasme aan gestart ben. Om een beeld van mezelf te geven wil ik me langs deze weg kort voorstellen.

Ik ben Frank Lacroix,  42 jaar,  woonachtig in Beek, getrouwd en vader van twee dochters die allebei het atheneum volgen.

In 1995 ben ik na enkele vervangingen mijn onderwijscarrière als natuurkunde (en wiskunde) docent  gestart aan het Sint-Maartenscollege. Na drie jaar prettige en leerzame jaren heb ik vervolgens twaalf jaar in Kerkrade aan College Rolduc, huidige Charlemagnecollege, gewerkt om vervolgens in 2010 naar Stella Maris College in Meerssen te verkassen. Op alle scholen heb ik natuurkundelessen aan voornamelijk bovenbouw havo/vwo gegeven en ben tevens actief geweest als sectievoorzitter, mentor, begeleiding buitenlandse reizen en overige zaken die binnen een school spelen. Daarnaast ben ik in 2008 op detacheringsbasis gestart met een promotie onderzoek aan de universiteit Utrecht met als onderwerp professionalisering van bèta docenten. Heel erg leuk om te doen, maar het schrijven van het proefschrift moet helaas nog gebeuren. 

Tijdens de basisschoolperiode van mij dochters ben ik lid en voorzitter in de GMR van stichting Kindante geweest. Dit heeft geleid tot interesse in meer beleidsmatige zaken en hebben me doen besluiten een universitaire master Managementwetenschappen te gaan volgen die ik volgend schooljaar wil afsluiten. De motivatie om te solliciteren naar de functie van teamleider is hier dan een logisch gevolg van. Ik ben blij weer op het Sint-Maartenscollege te kunnen zijn waar genoeg uitdagingen liggen om aan te grijpen en ik hoop daar snel een goede bijdrage aan te kunnen leveren.

Frank Lacroix

 

Excursies gym 1

Vrijdag 31 oktober en dinsdag 4 november 2014

De leerlingen van gymnasium 1 hebben de afgelopen dagen de schoolbanken even kunnen verruilen voor twee excursiedagen. Vrijdag 31 oktober bezochten ze het Gallo Romeins Museum in Tongeren, waar zij een terugblik konden werpen op de geschiedenis van de mens in de regio Limburg van de prehistorie tot en met de Romeinse tijd. Bekijk de foto’s op onze fotopagina voor een sfeerbeeld van deze dag.

En een paar dagen later zijn zij naar het Planetarium in Genk geweest, waar ze een film bekeken en informatie kregen over de ontwikkeling van de telescoop. Helaas zat een blik door de telescoop er die dag niet in vanwege het zwaar bewolkte weer. Ook van deze dag is een aantal foto’s te vinden op onze fotopagina.

D9Mdagen 2014 / 2015

Momenteel leggen we de laatste hand aan het programma van D9Mdagen voor lopend schooljaar. De klassen gymnasium 1 t/m 5 komen volop aan bod met een gevarieerd programma van toneel tot wetenschap en internationalisering tot sterrenkunde. Interessante nieuwkomers zijn de D9Mdagen ‘Brein’ (klas 1), ‘Green School’ (klas 3), ‘Vuur van Verwondering’ (klas 4) en ‘Academische onderzoeksvaardigheden’ (klas 4). Maar ook de aanstormende talentjes van groep 7 en 8 kunnen hun lol weer op. Binnenkort hier het volledige programma.

Aischylos WinterProject

Orestes en Elektra

Sinds 2002 onafgebroken in successie: de tragedieprojecten van Aischylos. Na talloze tragedies, zo origineel mogelijk gespeeld naar de originele teksten van de Grote Drie Aischylos, Sofokles en Euripides, hebben we dit jaar gekozen voor een moderne bewerking: ‘Je was zo lief toen je klein was’ van de Fransman Jean Anouilh. Als basis dient het verhaal van Orestes en Elektra, kinderen van de Griekse koning Agamemnon. Lees meer …

Griekenlandreis 2014

De Griekenlandreis 2014 zit er weer op. Op zaterdag 20 september werden alle 53 deelnemers, gezond en wel, en met koffers vol mooie ervaringen en spannende verhalen, voor school opgewacht door ouders en vrienden. Het was een heerlijke reis met een prachtige groep. Facebook laat de vele honderden foto’s zien die de leerlingen geschoten hebben, in Dodona, Meteora, Delphi, Thermopylai, Athene, Korinthe, etcetera etcetera. Wat hebben we veel gezien! Kijk regelmatig op onze fotopagina. Hier worden steeds meer foto’s geplaatst van onze fotografe Ingrid Lezwijn.

Verkiezingsdebat SMC

Vrijdag 14 maart 2014

Onno Hoes leidt een verkiezingsdebat op het Sint-Maartenscollege.

Open Dag en Proeflessenmiddag

Open Dag

Zondag 9 februari

Sint-Maartenscollege H/V
Noormannensingel 50
10:00 tot 14:00 uur
Uitgebreide informatie over het gymnasium in de lokalen G1 t/m G4

Proeflessen

Woensdag 12 februari

Nog niet aan de verrijkingslessen of de masterclasses meegedaan? Kom proeven aan Latijn en Grieks tijdens de proeflessen op woensdag 12 februari. Tevens een keur aan andere vakken en docenten. Opgeven tijdens de Open Dag.

Het Evangelie van de vrouw van Jezus

Lezing SMC
Donderdag 6 februari 2014
Aanvang 19.30 uur

Prof. dr. Jacques van der Vliet: ‘Het Evengelie van de vrouw van Jezus: de geschiedenis van een vervalsing.’

Tijdens een internationaal Koptologisch congres dat in september 2012 in Rome plaatsvond, presenteerde een Amerikaanse collega, Prof. Karen King van Harvard Divinity School, een sensationele vondst: een papyrus met een fragment van een Koptische tekst waarin Jezus spreekt tot zijn leerlingen spreekt over ‘mijn vrouw’ en zegt dat hij ‘met haar verkeert’. Een goed georkestreerde publiciteitscampagne zorgde ervoor dat het nieuws van deze ontdekking direct over de hele wereld werd verspreid. helaas bleek de tekst al snel een vervalsing.

Deze lezing gaat over de wetenschappelijke achtergronden van deze vervalsing: wat behelst de papyrus precies en wat maakt het interessant met juist zo’n document naar buiten te treden?