Londen

The Elgin Marbles

Het begint een traditie te worden: vlak na Griekenland gaat gym 6 een dagje naar Londen. Reden: in Athene hebben we de Parthenon gezien en het spiksplinternieuwe Akropolismuseum. Dit museum toont op schitterende wijze de sculpturen van de Parthenon. Alle sculpturen? Neen, een deel van de gebeeldhouwde metopen en van het fries van de tempel is in Londen. In het begin van de 19e eeuw meegenomen door een Engelsman, Lord Elgin. Sinds 1816 zijn ze tentoongesteld in het British Museum.

Genoeg reden dus voor een tripje naar Londen. Eindelijk een totaalbeeld!

Na een bustoer door de stad en een bezoek aan het museum krijgen de leerlingen volop tijd de stad te ontdekken.

Voor de dagtocht van 6 Gymnasium van 17 november (44 leerlingen en 7 docenten met ‘aanhang’) verzamelden we om half 1 ’s nachts bij de school (die open was i.v.m. de onderbouwdisco). Deze reis ging per bus. Om half 8 waren we in Londen waar we werden afgezet bij St. Paul’s Cathedral. De voornaamste reden om naar Londen te gaan was het British Museum met de zg. Elgin Marbles, maar omdat dat pas om 10 uur open zou gaan zijn we eerst over de Millennium Bridge, langs Tate Modern en The Globe Theatre naar Borough Market gelopen en toen met de underground naar het museum.

In Athene hebben de leerlingen de helft gezien van de sculpturen van de Parthenon, tegenwoordig schitterend tentoongesteld in het nieuwe Akropolismuseum. De rest hangt in Londen.

Vanaf het middaguur was iedereen vrij om te doen wat hij/zij wilde. Er werd gekozen tussen nog andere musea, marktjes, shoppen en natuurlijk, nietwaar jongens, in een kroeg de voetbalwedstrijd Arsenal-Tottenham kijken (5-2). Om half 7 reden we terug en een beetje moe maar voldaan kwamen we om 3 uur zondagochtend weer aan. De vraag blijft: “Moeten de Marbles nu terug naar Athene of niet?”

We danken docente Engels Joanne Kars voor de organisatie!