Gymnasium SMC Maastricht

Rafael 

Het gymnasium van het Sint-Maartenscollege is een solide afdeling met momenteel 247 leerlingen. Begin jaren 2000 is een begin gemaakt met de profilering van het gymnasium als een opleiding met een eigen gezicht binnen de scholengemeenschap. De school is trots op haar gymnasiasten, die de durf hebben de vakken Latijn en Grieks te kiezen bovenop het reguliere VWO-programma. En die durf wordt beloond.

Naast het reguliere programma prikkelen wij onze leerlingen met een  uitgekiend activiteitenprogramma dat zijn weerga niet kent. Toneel, Sterrenkunde, Wetenschap, Academische Vaardigheden, Excursies, Ritme, Internationalisering, Shakespeare, Duurzaamheid, en vele vele andere thema’s. Leren doe je niet alleen in de klas. ‘Schop de leerling de klas uit’, zou bijna ons devies kunnen zijn. Ga spelenderwijs leren, leer van elkaar, leer met plezier, leer voor het leven! 
En die goede resultaten? En dat succesvolle afstuderen? Die komen dus vanzelf. Een logisch gevolg, geen doel op zich.
Spreekt dit je aan? Voel je welkom!

Afbeelding
Apollo en de 9 muzen: Stanza della Segnatura

Apollo’s heiligdom was in Delphi. Zijn begeleidsters – de 9 muzen – leefden onder andere in het Parnassos-gebergte. Het gymnasium van het Sint-Maartenscollege heeft het verdiepingsprogramma naar de 9 muzen vernoemd, omdat zij voor alle kunsten staan. En dat is precies wat wij ook nastreven: alle leerlingen in contact laten komen met alle kunsten.

Dit fresco van Rafaël kun je bezichtigen in Vaticaanstad. Om de Poëzie (1509-1511) te verbeelden, koos Rafaël ervoor een musicerende Apollo op de Parnassos te schilderen, omringd door de 9 muzen en enkele beroemde dichters. Links in het blauw Homeros.