De9Muzenwoensdagmiddagen groep 7/8

Ieder schooljaar organiseert het Gymnasium van het Sint-Maartenscollege voor leerlingen van groep 7 en 8 een aantal middagen waarop je op een actieve manier van alles komt te weten over interessante en spannende onderwerpen. We noemen zo’n middag een De9Muzenmiddag. Als dit je leuk lijkt, ben je van harte welkom op onze school. Wanneer de De9Muzenmiddagen voor groep 7/8 dit schooljaar worden gehouden lees je binnenkort op deze pagina. Je mag één of twee keer komen, maar als je het leuk vindt, kom je gewoon zes keer!

Waarom is de Griekse held Herakles zo beroemd? Wat is het paard van Troje? Is er leven op de planeet Mars? Is er leven onder een stoeptegel? Wat maakt een vliegtuig een vlieg tuig?
Tijdens deze De9Muzenmiddagen ontdek je in allerlei workshops een antwoord op deze en andere vragen. Je krijgt zo een indruk van waar het op ons Gymnasium om draait. De workshops die je kunt volgen staan hieronder beschreven. Lijkt het je leuk om mee te doen? Schrijf je dan in via het inschrijvingsformulier dat op korte termijn hier wordt gepubliceerd.

            

* De taal van Herakles
Wat hebben de merknamen Alfa, Gamma, Delta, Kappa en Omega met elkaar gemeen? Juist, het zijn allemaal letters van het Griekse alfabet. Net iets anders of geheel anders dan ons eigen alfabet. Je gaat samen met docent Grieks Roel Keulen de eerste stappen zetten in de ontrafeling van dit schrift. En dan blijken gewone Nederlandse woorden al heel lang te bestaan.

* Of was Herakles een Romeinse gladiator?
Classicus Romain Bardoul gaat je inleiden in de fascinerende wereld van de Gladiatoren. Na een aantal prachtige verhalen ga je aan de slag en neem je je eigen gladiator mee naar huis!

* Herakles goes modern
Bij de workshop Stop Motion ga je leren hoe je op de ipad een animatiefilmpje kunt maken. Door middel van zelfgemaakte tekeningen of kleipoppen ga je Herakles tot leven brengen. Docent Filmkunde Willie Arets en enkele enthousiaste bovenbouwers gaan je hiermee helpen.

* Herakles tussen de sterren
Op het Sint-Maartenscollege krijg je op de brugklas het vak Sterrenkunde. Dat gaat over planeten, het heelal, sterren en dus ook sterrenbeelden. In de workshop Herakles tussen de sterren neemt docent sterrenkunde Servé Vaessen je mee op reis naar de planeet Mars. Wat maakt deze planeet bewoonbaar? Zijn er nog andere bewoonbare planeten in het heelal?

 

            

      

 

* Herakles in vogelvlucht
In technisch opzicht waren de Grieken hun tijd ver vooruit. Als ze het praktisch nut hadden ingezien, hadden ze vast het vliegtuig uitgevonden! Samen met Peter Troquet (docent Technologie) ga je met behulp van laptop/tablet een vliegtuigmodel maken.

* Leven onder een stoeptegel?
Heb je ooit al eens een stoeptegel opgetild waarbij je schrikt van wat daar allemaal onder vandaan kruipt?  Er leven veel organismen op plaatsen buiten ons blikveld waaronder de pissebed. Tijdens de workshop Biologie gaat docent Gérard Klingenstijn met je aan de slag met levende pissebedden. We gaan een aantal experimenten doen waarin we onder andere gaan onderzoeken op welke plaatsen pissebedden het liefst verblijven. Wist je dat pissebedden kieuwen hebben, net zoals vissen? Is dat misschien de verklaring waarom we pissebedden in het donker in een vochtige omgeving aantreffen? Of toch niet…?
Nieuwsgierig? Schrijf je in als jonge onderzoeker en ontdek de interessante wereld van de pissebedden!

            

            

* Speel zelf Herakles
Op het gymnasium van het SMC wordt heel wat af gespeeld. Veel leerlingen vinden Toneel heerlijk! Leerlingen uit de bovenbouw gaan je helpen om met enkele andere kinderen een toneelstukje over een van de avonturen van Herakles in elkaar te zetten. Aan het einde van de middag mag je het op het podium spelen. Voor een volle zaal!

* Was Herakles een filosoof?
De oude Grieken zijn de uitvinders van het denken. Dat denken is ontstaan uit verwondering over de wereld om ons heen. Een van onze docenten Filosofie, Gerbert Fauré, sleept je mee in dit ‘Vuur van Verwondering’.

Deze twee laatste workshops staan op het moment nog niet ingepland. Maar zodra de data bekend zijn, worden ze op de website geplaatst. Dus houd de website in de gaten!

 

Fotoverslagen van De9Muzenmiddagen Groep 7/8 vind je op onze fotopagina.

Verder lezen over het gymnasium? Klik hier voor pagina groep 7/8.